Kurs Carvingu

Pani Joanna Parafiniuk i pani Dorota Kęsicka – Owczarz - nauczycielki Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 odbyły 10 godzinny kurs carvingu.

Carving jest to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.
Dekoracje z owoców tworzy się bazując na owocach egzotycznych. Dojrzewają one bardzo szybko i stają się soczyste, dlatego najlepszym materiałem dla carvingowca są one wtedy, gdy są niedojrzałe. Są to m. in. wszelkiego rodzaju arbuzy, melony i dynie, a także papaja czy ananas. Ze względu na swoją wielkość są one wdzięcznymi owocami dla początkujących. Do dekoracji z warzyw najczęściej używa się rzodkwi, buraków, różnego rodzaju rzep, brukwi, kabaczka, a także marchwi, selera, kalarepy. Warzywa są zazwyczaj mniejsze od owoców, więc stworzenie pięknej kompozycji z warzyw wymaga już pewnych umiejętności i pewnej wprawy. Warzywa są też dużo twardsze, stąd też wycina się w nich o wiele trudniej i wolniej. Do uzupełnienia gotowych rzeźb lub większych kompozycji stosuje się m.in. kolorowe papryczki chili, pomidorki, liście pora, kolorowych sałat, świeże zioła no i oczywiście świeże owoce. Skomponowanie stołu z owocami zawierającego rzeźby owocowe i warzywne jest nie lada wyzwaniem. Fantazyjnie przygotowane elementy kompozycji trzeba umiejętnie wyeksponować, a później troszczyć się o nie. Najlepszym sposobem zapobiegania wysychaniu eksponowanych dekoracji z owoców jest zraszanie ich lodowatą wodą. Pozwala to dłużej utrzymać wilgotność i jędrność owoców i warzyw.

 

Kurs zorganizowany w ramach projektu ZOSTAŃ ZAWODOWCEM. Działanie: 3.3 Edukacja Zawodowa. Poddziałanie: 3.3.1 Jakość Edukacji Zawodowej

Script logo